top of page

Ons team

Tine van den Borne

  • 22 jaar​​

  • Handelsingenieur

  • 'Goedlachse levensgenieter, vol zin in het onbekende'

Wij zijn vijf studenten van de KU Leuven, afkomstig uit vier verschillende faculteiten. Ons team kadert binnen AFD en wij worden gecoached door Jonas van Laere en Milan Van der Meer, die vorig jaar aan de voorloper van ons huidige project werkten. 

Yolan Weiler

  • 20 jaar​​

  • Burgerlijk Ingenieur

  • 'Enthousiaste ondernemer met een hart voor ontwikkeling'

Jonas Laenens

  • 22 jaar​​

  • Geneeskunde

  • 'Dokter in spe vol goede bedoelingen om mensen te helpen'

Margo Billen

  • 22 jaar​​

  • Burgerlijk Ingenieur

  • 'Creatieve denker, vol gedrevenheid 

       voor vooruitgang'

Jasper Verlinden

  • 21 jaar​​

  • Bio-ingenieur

  • 'Positieve natuurliefhebber die houdt van hout en avontuur'

AFD

Academics For Development (AFD) is een organisatie voor en door studenten. Ze biedt studenten de mogelijkheid om sociale impact te hebben op een duurzame en zinvolle manier, door hen de gelegenheid te geven om bij te dragen aan problemen in het echte leven van ontwikkelings- en ontwikkelde landen. Deze doelstelling is gebaseerd op de overtuiging dat studenten over waardevolle vaardigheden, tijd en kennis beschikken die een verschil kunnen maken in het kader van sociale vooruitgang.

​

​

Meer bepaald organiseert AFD enerzijds jaarlijkse projecten over een concreet probleem in het zuiden in samenwerking met lokale partners en anderzijds organiseert ze evenementen voor studenten, om onderwerpen met betrekking tot sociale impact dichter bij de bredere studentenvereniging te brengen.

 

Voor haar jaarlijkse projecten rekruteert AFD steeds een multidisciplinair team van vijf studenten per project. Deze studenten bereiden hun project vervolgens gedurende het academiejaar voor en reizen tijdens de zomermaanden zes tot acht weken af naar hun bestemming om ter plaatse hun strategie te implementeren. Deze projecten verlopen steeds in nauwe samenwerking met een lokale partner die een NGO, vierde pijler die actief is in het Zuiden of een start-up in een ontwikkelingsland kan zijn. Dit jaar organiseert AFD in totaal acht projecten, waarvan BeeTogether er één is, en deze zijn gelokaliseerd in India, Indonesië, Bolivië, Zambia en Tanzania.

​

Neem voor meer informatie over AFD en haar missie zeker een kijkje op de website.

​

Onze partners

Om ons project zo doelgericht mogelijk voor te bereiden en uit te voeren, werken wij nauw samen met onze partners ter plaatse. BeeTogether kadert in het grotere geheel van een samenwerking tussen VLIR-UOS en de Mzumbe University. Zij organiseren samen verschillende projecten in Tanzania van zes jaar lange duur in vier domeinen. Een van deze domeinen is ruraal ondernemerschap en daarbinnen kadert het doctoraat van Nicholaus Tutuba en ook ons project. BeeTogether is dus hoofdzakelijk een aanvulling aan het doctoraat van Nicholaus, dat het verbinden van verschillende imkergroepen in de Morogoro Regio in Tanzania onderzoekt. Verder staat de Mzumbe University ons ook bij door het verschaffen van accommodatie op hun campus, waar wij naar schatting de helft van onze nachten zullen doorbrengen.

Nicholaus Tutuba

Nicholaus Tutuba is onze voornaamste contactpersoon en begeleider ter plaatse. Hij verschaft ons enerzijds informatie over de huidige toestand en treft anderzijds de nodige voorbereidingen zodat wij onze tijd ter plaatse zo efficiënt mogelijk kunnen benutten. Zo zorgt hij er bijvoorbeeld voor dat er voldoende hout te drogen wordt gelegd voor de constructie van de kasten die wij zullen leveren en kan hij deze ook vroegtijdig bestellen bij de lokale schrijnwerkers. Verder zal hij of een chauffeur die via hem geregeld wordt, zorgen voor ons dagelijks transport.

 

Het doctoraat van Nicholaus onderzoekt het verbinden van verschillende imkergroepen in de Morogoro Regio in Tanzania. Tot voor kort legde hij zich voornamelijk op het economische aspect van dit gebeuren toe maar ondertussen neemt hij ook het imkeren zelf mee onder de loep. Zijn ambitie is om deze organisatie verder te zetten na het aflopen van zijn doctoraat, wat een lange termijnvisie voor ons project waarborgt.

Mzumbe University

De Mzumbe University is een van de grootste universiteiten van Tanzania. Ze is actief in verschillende disciplines (sociale wetenschappen, recht, wetenschappen, technologie, economie, publieke administratie en management) en heeft haar hoofdzetel in Morogoro. Dit is de campus waar wij, om wille van de gastvrijheid van de universiteit, een groot deel van onze nachten zullen spenderen. Haar motto luidt: let us study for the development of people, wat volledig aansluit bij haar engagement met VLIR-OUS en openheid naar ons toe.

VLIR-UOS

VLIR-UOS ondersteunt samenwerkingen tussen universiteiten in Vlaanderen en het Zuiden en zij zijn samen met de Mzumbe University verantwoordelijk voor het overkoepelende project waarin het doctoraat van Nicholaus kadert. Verder beschikken zij ook over financiele middelen die ze inzetten om enerzijds projecten te ondersteunen en anderzijds reisbeursen uit te keren aan vrijwilligers die zich engageren voor internationale samenwerking. Hun slogan is: looking for innovative responses to global and local challenges.

© 2023 by BeeTogether from Academics for Development Leuven

  • Facebook Social Icon
bottom of page