

Onze groepen
Tijdens het project werken we nauw samen met zes imkergroepen in het Morogoro-gebied. Deze groepen werken zelf mee en zullen dan ook de directe resultaten van het project als eerste voelen. Daarom hebben we het in deze pagina over hen: we laten jullie kort kennismaken met elk van de groepjes en hun motivatie en drijfveer om mee te werken aan het project.

Mzumbe

Met zijn vijf leden is het Mzumbe-team de kleinste imker groep waarmee we samenwerken. Tony, de groepsleider, zag als boer interessante mogelijkheden in de combinatie tussen landbouw en imkerij. Verder bestaat de groep uit twee metsers, een doctoraatsstudent en een bachelor student die aan het sparen is voor zijn master studies. Tony en z'n kompanen bevinden zich in Morogoro, vlakbij de Mzumbe University, waar wij een groot deel van ons project zullen verblijven.
​
De groep had vorig jaar reeds een aantal bijenkasten, maar deze werden op een gevaarlijke manier opgesteld. Wegens plaatsgebrek werden torens gebouwd tot wel vier kasten hoog, waardoor elke oogst een hachelijk gebeuren werd. Met de steun van het AFD team werd vorig jaar geïnvesteerd in een nieuwe bijenstal. Hierin kunnen alle kasten op een ordelijke manier geplaatst worden en zijn ze bovendien beschermd tegen de Tanzaniaanse zonne- en regenvloed.
De focus zal dit jaar liggen op de expansie van het bijenvolk en op een efficiënte verwerking van de honing-oogsten.

Peko

'Mutualisme, de samenvloeiing van twee partijen waarbij beiden voordelen ondervinden.’ Met deze definitie kan je de Peko groep perfect omschrijven! Zowel mutualisme tussen mannen en vrouwen in de Afrikaanse gemeenschap, alsook tussen imkerij, landbouw en bosbeheer. De groep bestaat uit 9 mannen en 9 vrouwen die samenwerken aan verschillende activiteiten die komen kijken bij het imkeren.
​
Peko startte eerst als een landbouwgemeenschap, maar misnoegd door de snelheid waarmee bossen in heel Afrika gekapt werden, besloten ze om hun focus te verleggen naar het houden van bijen. Door bestuiving van planten en bomen helpen zij namelijk actief mee aan de conservatie van de Tanzaniaanse natuur. Bovendien schrikt het houden van bijen in afgelegen bossen de illegale houtkappers af. Tot slot genereren ze met de honingproductie een extra bron van inkomsten en genieten ook al hun landbouwgewassen van een betere vruchtvorming…. win, win, win!

Kilimanjaro

Zoals je kan zien op de kaart, ligt onze Kilimanjaro groep eigenlijk niet meteen dichtbij de hoogste berg van Afrika. Waarom ze deze naam dragen, is ook voor ons nog steeds een raadsel! De Kilimanjaro groep bestaat uit acht jongens van 18 tot 22 jaar oud en vier vrouwen die hen begeleiden. Stuk voor stuk zijn ze actief, fris en ondernemend.
​
Kilimanjaro startte toen een groep net afgestudeerde vrienden zich realiseerden dat ze iets moesten veranderen aan hun huidige situatie voor een economisch gunstige toekomstperspectief! Joseph, de huidige groepsleider, bleef niet bij de pakken zitten en trommelde zijn kameraden op. Met de steun van vier vrouwen uit het dorp ontstond in 2015 het idee om zich toe te leggen op de kunst van het imkeren om zo een nieuwe economische speler te worden die de heersende financiële onzekerheden zou omzeilen. Als imkers zouden ze de lokale nijverheid, zoals schrijnwerkers voor bijenkasten en naaisters voor imkerpakken, kunnen verbinden met de lokale afzetmarkt voor honing- en wax producten. Hun initiatief zal dus de ganse plaatselijke economie ten goede komen!


De 29 voornamelijk vrouwelijke Kwelikweje-imkers bevinden zich in een bergachtig gebied, helemaal omringd door bossen en cacaovelden, waar ze naast het imkeren ook zelf in werken. Door deze locatie zijn ze erg moeilijk bereikbaar en de zeldzame wegen die voor verbinding met de buitenwereld zorgen zijn vaak steil en hobbelig. Het transport van bijvoorbeeld nieuwe bijenkasten is dan ook een riskant en gevaarlijk gebeuren, waarbij men er niet van kan uitgaan dat het nieuwe materiaal wel heelhuids aankomt.
Naast het produceren van kwalitatieve honing ligt de focus dus ook op de levering van het nodige imkermateriaal. Een goede oplossing is om de onderdelen van de bijenkast te laten maken door de schrijnwerkerij in het lager gelegen dorp, maar deze in de vorm van een kant-en-klaar bouwpakket te vervoeren naar Kwelikweje. Je kan het vergelijken met een "Ikea-kast", waarbij alle onderdelen op een compacte manier getransporteerd kunnen worden en men de (bijen)kast nadien ter plaatse kan monteren. Hiervoor wordt dan een duidelijk bouwplan gemaakt voor de schrijnwerkers en een eenvoudig te volgen stappenplan voor de imkers… een ideale klus voor onze twee Burgerlijk Ingenieurs in spé!
Kwelikweje

Turiani

Net als Peko, focust de Turiani-groep op het behoud van het milieu en een verhoogde gewasbestuiving door het houden van bijen. De gemeenschap die betrokken is bij het imkeren bestaat uit niet minder dan 34 personen! Daarom zal het van cruciaal belang zijn dat de communicatie binnen de groep zelf, maar ook tussen het BeeTogether-team en Turiani op punt staat.
Wist je trouwens dat Swahili de nationale taal van Tanzania, Kenia en Congo is? Om de taalbarrière tussen ons team en de plaatselijke imkers te verkleinen, hebben we ons ondergedompeld in een basiscursus Swahili… kubwa, lakini mengi ya kujifunza! (Super tof, maar we moeten nog veel leren!)

Mvomero

Onze Mvomero-groep bestaat uit 15 hardwerkende mensen die trachten de positie van de vrouw te verbeteren. Imkeren, met alle bijkomende activiteiten, biedt namelijk extra werkgelegenheid voor de hele bevolking en verkleint zo de kloof tussen man en vrouw.
​
Het onderhouden van de bijenkasten, het oogsten van honing en wax, het verwerken van deze grondstoffen tot kaarsen en honingsnoepjes, kunnen allemaal slechts tot een goed einde gebracht worden mits een goede samenwerking tussen jong en oud, man en vrouw, ervaren en onervaren. Met deze mindset is Mvomero helemaal klaar om het imkeren nog verder onder de knie te krijgen en de hele gemeenschap hierbij te betrekken!