top of page

Onze missie

Het belangrijkste doel van ons project is om de inkomsten van zes verschillende imker groepen, gevestigd in Tanzania, te verhogen en zo de huidige financiële onzekerheid weg te nemen. Vorig jaar werkte een AFD-team reeds met vier van de zes huidige groepen en zij voorzagen hen voornamelijk van goed materiaal en de juiste imker kennis. Met de groepen die veel vooruitgang boekten, zal ons team zich richten op meer geavanceerde imkertechnieken, cruciaal om hun activiteiten verder te professionaliseren. Echter, aangezien er twee nieuwe groepen toetreden en niet alle groepen evenveel progressie maakten, zullen we ook nog steeds focussen op het leveren van het juiste basis gereedschap en kennis. Met deze groepen zal dan ook nauw samengewerkt worden om samen een oplossing te vinden voor de mogelijke problemen die ze ondervinden.

​

Aangezien een groot deel van de groepen momenteel het punt van honingproductie bereikt heeft, is het tijd om ook de verkoop van deze producten op punt te zetten. Om een eerlijke en rechtvaardige prijs voor de honingproducten te verwerven zal centraal een collectie -en verwerkingshuis gebouwd worden. In dit collectiepunt kunnen de imkers hun ruwe honing en wasproducten binnenbrengen, waar ze verder zullen worden verwerkt. Geavanceerde en kwalitatieve apparatuur zal aanwezig zijn, evenals een opslagruimte, een marketing / sales kamer en een ruimte voor onderwijs en bijscholing. Het doel is om de kwaliteit van de geproduceerde honing te verhogen met behulp van de geavanceerde gereedschappen en de producten marktklaar te maken (labelling). Bovendien zal het collectie huis over alle benodigde apparatuur beschikken om 'value added products' te maken van honing en was (zeep, body lotion, kaarsen, honing snoep ...). De onderwijsruimte kan worden gebruikt voor bijv. scholen en biedt een uitstekende gelegenheid om informatie te leveren en (her)trainings cursussen te organiseren. Om dit collectiehuis te bouwen en de nodige uitrusting te voorzien, is het van cruciaal belang om de nodige hoeveelheid geld (door fondsen en onze crowdfunding) te verzamelen.

​

Een derde doel is om de verschillende imkergroepen en alle gerelateerde partijen samen te verbinden. Door gebruik van het gemeenschappelijke collectie huis (met de educatieve ruimte) kunnen de groepen samen komen, kennis en ervaringen uitwisselen en discussiëren over mogelijke problemen. De volgende schakel gaat zelfs nog verder en brengt ook de lokale schrijnwerkers voor de bijenkasten, naaisters voor imkerpakken en markten voor de honing- en waxproducten met elkaar in contact. Omdat bijen zeer effectieve bestuivers zijn, zullen landbouwers én de Tanzaniaanse natuur bovendien ook genieten van een betere vruchtvorming.

​

Een laatste en belangrijk aspect van dit project is de standaardisering van bijenkasten, waardoor gemakkelijk materiaal uitgewisseld kan worden of men eenvoudig kapotte onderdelen kan vervangen. Het doel is om mechanische tekeningen en plannen te voorzien voor de schrijnwerkers, zodat zij  eenvoudig deze kasten kunnen  leveren aan de imkergroepen.

© 2023 by BeeTogether from Academics for Development Leuven

  • Facebook Social Icon
bottom of page